Hidroizolarea fundației

Опубликовано policonstruct в

Fundatia unei constructii trebuie proiectata astfel incat sa indeplineasca doua cerinte, respectiv sa fie suficient de rezistenta, incat incarcarea ce o va suporta sa fie transmisa eficient spre sol, si sa fie protejata in mod eficient, incat sa nu se deterioreze in timp. Izolarea fundatiei impotriva infiltratiilor se realizeaza cu materiale si masuri de lucru profesionale de hidroizolatie fundatie.

Pentru o mai buna intelegere a acestui tip de lucrare, in cele ce urmeaza va prezentam principalele aspecte pe care trebuie sa le aveti in vedere in momentul hidroizolarii fundatiei.

Prezentare generala hidroizolatie fundatie

Scopul acestei lucrari este de a crea o separare permanenta intre stratul de beton al pieselor ce constituie fundatia si posibilitatea de infiltrare a apei din orice sursa. In prima instanta, s-ar putea crede ca betonul intarit nu poate fi afectat de apa, insa realitatea arata cu totul altfel. Chiar si atunci cand este folosit beton impermeabil, fundatia trebuie izolata hidro pentru a-i mentine structura intacta.

Masura de hidroizolare fundatie este descrisa chiar in proiectul unei case noi si trebuie sa fie pusa in opera intocmai. Sunt, insa, solicitari frecvente pentru refacerea acestui strat de protectie, in special, in cazul cladirilor vechi. In oricare dintre situatii, echipa de constructori trebuie sa actioneze astfel incat rezultatul sa conduca la evitarea:

  • Riscului de intersectare a apei din ploi sau alte surse subterane cu peretii fundatiei;
  • Destructurarii betonului pana la afectarea armaturilor din piesele fundatiei;
  • Distrugerii traseelor de apa, canalizare sau electricitate cu care este dotata cladirea;
  • Aparitiei sporilor de mucegaiuri, a igrasiei si, implicit, a unui miros greu suportabil;
  • Imbolnavirii locatarilor sau personalului care lucreaza in incinta;
  • Ajungerii la imposibilitatea efectuarii de reparatii si declararea constructiei ca fiind nesigura pentru utilizare.

Dupa cum puteti observa, sunt suficiente motive pentru care operatiunea de impermeabilizare fundatie ajunge sa fie absolut obligatorie. Fara respectarea calitatii in momentul punerii in opera, urmarile pot fi, cel putin, neplacute.

De ce este important sa hidroizolam fundatia unei cladiri?

Este natural ca toti proprietarii sa doreasca pastrarea calitatii constructiilor pe care le detin. Din complexul de lucrari care conduc la atingerea acestei cerinte, partea de hidroizolatie fundatie joaca un rol extrem de important. Actualmente, exista suficiente metode cu care se poate ajunge la un rezultat foarte bun. Fiecare dintre piesele unei constructii, ce necesita impermeabilizare, poate beneficia de o lucrare particularizata prin folosirea celui mai eficient material pentru hidroizolare.

Fie ca vobim despre hidroizolatie fundatie, hidroizolare baie, sau hidroizolatie acoperis, importanta punerii in lucru, folosind metode si materiale profesionale, este esentiala. Iata de ce consideram ca este important sa incepem cu hidroizolarea fundatiei:

  • Sunt create conditii optime pentru pastrarea uscata a partilor de fundatie si, implicit, a celor care fac legatura dintre aceasta si restul constructiei;
  • Se pune baza unei locuiri si utilizari complete a spatiilor, in conditii de igiena a aerului respirat;
  • Se constituie un suport real pentru atingerea normei standardizate pentru durata de viata a constructiilor;
  • Sunt facute economii in legatura cu repararea distrugerilor provocate de infiltrarea apei si umezeala acumulata in pereti si pardoseli;
  • Se asigura o cotare buna pe piata imobiliara.

Niciun edificiu din categoria caselor de locuit, ori a imobilelor pentru diferite activitati comerciale, nu poate fi considerat sigur daca este afectat de infiltratii. Nu doar structura in sine este in pericol, ci si utilitatile existente si, mai cu seama, utilizatorii. Drept urmare, asigurati-va de la bun inceput ca procesul de hidroizolatie fundatie rezolva cerintele prevazute in norme.

Care sunt principalele avantaje ale unei fundatii hidroizolate?

Dincolo de aspectul estetic exterior creat de catre arhitect si de functionalitatea spatiului la interior, partea nevazuta a unei cladiri trebuie sa fie perfect functionala. Niciun beneficiar nu isi va pune problema cum arata si din ce este realizat stratul de hidroizolare, insa, cu siguranta, pretinde ca avantajele prezentei acestuia sa fie reale.

Asadar, o fundatie hidroizolata este in masura sa ofere beneficii, ce se vor rasfrange, inclusiv, asupra altor parti din constructie. Printe principalele avantaje, amintim:

  • Partea exterioara a fundatiei sa nu fie distrusa de umezeala sau apa care stagneaza;
  • Partea interioara sa ramana uscata, iar subsolul sa fie utilizat conform cu destinatia specificata in proiect;
  • Orice canal de instalatie ce traverseaza fundatia va fi protejat de umiditate;
  • Nu se dezvolta si nu se propaga mirosuri specifice igrasiei;
  • Nu exista risc de propagare a infiltrariilor prin pereti spre partea superioara a cladirii, la interior sau exterior;
  • Nu se cheltuie sume importante pentru refacerea zugravelilor de exterior sau ingienizarea spatiilor din subsol.

Afectarea unei fundatii este o problema ce nu poate fi ignorata atunci cand este produsa de infiltrarea apei. Masurile suplimentare de verificare in cazul cladirilor vechi sunt absolut necesare atunci cand se observa semne specifice. In caz de neimplicare, consecintele pe termen lung pot fi deosebit de periculoase.

Tipuri de hidroizolatie fundatie

Protocolul acestei lucrari asigura metode diferentiate, in functie de necesarul efectiv pentru hidroizolare fundatie. De la caz la caz, se vor efectua lucrari specifice, astfel incat rezultatul final sa atinga scopul propus. Pentru a evidentia clar aceste posibilitati, va prezentam, in continuare, patru situatii in care lucrarile de impermeabilizare fundatie sunt posibil de pus in opera, astfel:

Hidroizolare pentru case deja construite

Verificarea periodica a fundatiei unei case este o masura preventiva. Primele semne ca stratul hidroizolator al fundatiei s-a degradat vor aparea la suprafata, chiar la baza cladirii. Cand exista un subsol accesibil, aceleasi semne sunt vizibile si pe peretii interiori. Daca aveti indoieli asupra a ceea ce observati, consultati rapid un constuctor profesionist. Masurile care vor urma se diferentiaza in functie de mai multe criterii, respectiv:

  • Stadiul in care se gaseste degradarea fundatiei;
  • Modalitatea de acces la peretii exteriori sau interiori;
  • Posibilitatea de a lucra la interior, sau prin decopertarea solului la exterior;
  • Tipul de beton din care este realizata fundatia. Aici este necesar sa existe acces la documentatia tehnica a casei.

In functie de decizia constructorului, lucrarile se axeaza pe acoperirea peretilor fundatiei cu un material hidroizolator. Exista materiale si solutii de punere in opera, incat pentru majoritatea fundatiilor sa fie posibila refacerea peliculei de impermeabilizare.

Solutia recomandata este de a se indeparta solul si a incepe hidroizolatie fundatie la exterior. Se folosesc doua straturi de polistiren, primul expandat si, apoi, peste acesta, cel extrudat. Cel din urma se va ingropa cat de mult posibil in sol. Inainte de inceperea finisarii, se aplica peste polistirenul extrudat un strat de polietilena de tip HDPE. Ulterior, se armeaza suprafata cu plasa de armare fixata cu glet si, la final, se acopera cu un strat de tinci cu rezistenta la variatii mari de temperatura (inghet/dezghet).

Hidroizolare pentru case aflate in constructie

In acest caz, lucrarile sunt mult simplificate, datorita faptului ca exista deja un proiect ce prevede, inclusiv, metoda de hidroizolare a fundatiei si materialul care se va folosi. Fie se va lucra cu materialele si metoda descrisa anterior, fie se va folosi drept material hidroizolant o membrana rigida bituminoasa.

Exista, de asemenea, si alte solutii, precum impermeabilizarea cu membrane lichide poliuretanice cauciucate, sau cu mortar impermeabil. Punerea in opera este specifica in functie de material, cu precizarea ca trebuie respectate intrutotul indicatiile pentru protectia muncii.

Hidroizolare la interior

Punerea in opera la interior a hidroizolarii este o consecinta a faptului ca nu este recomandata interventia pe partea exterioara. Ca atare, se va lucra cu cel mai eficient material pentru ca spatiul restrans si, uneori, slab ventilat este unul dintre factorii ce complica aceasta interventie.

O varianta rapida si eficienta este folosirea unei membrane bentonitice care se aplica foarte usor, inclusiv pe un suport cu denivelari. Nu necesita niciun fel de pregatire a suportului, se fixeaza rapid pe peretii interiori cu dibluri fixate in peretii. Imbinarile si rosturile se pot umple cu bentonita sub forma de granule. Metoda are o productivitatea foarte buna si nu implica precautii speciale pentru constructori.

Hidroizolare la exterior

Este metoda recomandata pentru majoritatea fundatiilor. Sunt, insa, situatii cand aceasta trebuie dublata cu masuri de impermeabilizare si la interior. Sunt situatii cand subsolul este folosit in asemenea maniera, incat pot exista acumulari de apa, de regula, in cazul cladirilor industriale sau a celor aflate sub nivelul solului. Variantele de hidroizolare a fundatiei la exterior sunt multiple si se va alege intotdeauna varianta care ofera cele mai multe facilitati pe termen lung.

Ce materiale folosim pentru o hidroizolare eficienta?

Eficienta metodei trebuie sa tina cont, in primul rand, de amplasarea cladirii din punct de vedere climatic. Potentialul hidrologic este un factor de stres pentru orice constuctie, prin urmare protejarea la acest nivel este deosebit de importanta.

Cum piata pentru materiale de acest tip este variata, va prezentam cateva dintre cele mai apreciate variante de catre constructori.

  • Membrana bentonitica: Acest material este compus din doua straturi geotextile care tin la interior bentonita. Bentonita este o varietate de argila, care are drept proprietate dilatarea si gelificarea in momentul intrarii in contact cu apa. Drept urmare, stratul de membrana aplicat pe peretii fundatiei va deveni impermeabil atunci cand intra in contact cu apa. Este apreciata pentru usurinta cu care se monteaza si lipsa necesitatii unor precautii de lucru cand hidroizolarea se face la interior.
  • Membrana bituminoasa: Multe fundatii sunt impermeabilizate cu acest material, deoarece ofera beneficii constante pe termen lung. Este de dorit sa fie folosit pentru fundatii aflate in constructie, pe partea exterioara. Se va evita montarea la interior datorita dificultatii impuse de folosirea brennerului cu flacara deschisa.
  • Mortar hidroizolator: Gratie constituentilor sai, acest mortar asigura imposibilitatea apei de a patrude spre peretele unei fundatii. Fiind vorba despre un mortar, se intelege ca prepararea si aplicarea pe pereti se face in stil clasic. Nu exista nicio restrictie de lucru, astfel ca va fi utilizat pe oricare partea a peretilor, inclusiv pe pardoseala.
  • Membrana lichida cauciucata: Complexitatea retetei acestui material ofera o solutia eficienta pentru stoparea infiltrarii apei. Ideal este sa fie pus in opera in spatii exterioare, deoarece apare pericolul de intoxicare cu vapori. In orice conditii de lucru se va purta echipament de protectie.

Costuri hidroizolatie fundatie

Parcurgerea etapei de hidroizolatie fundatie implica folosirea unor materiale diferite, carora li se asociaza manopera specifica. Acesta este motivul principal pentru care costul pretins de constructor este diferit de la o lucrare la alta. Celelalte criterii pentru stabilirea pretului consta in:

  • Suprafata totala pe care se va monta sistemul de hidroizolare a fundatiei;
  • Stadiul in care se afla fundatia la o cladire construita;
  • Lucrari premergatoare instalarii membranelor hidro;
  • Masurile de protectie, care se impun in lucru cu anumite tipuri de materiale;
  • Termenul maxim pentru predarea proiectului.

Oricare ar fi necesarul de masuri si lucrari, este recomandat ca acestea sa fie evaluate si preluate de catre o firma profesionista. Majoritatea acestor etape se realizeaza cu echipamente de protectie si echipamente de lucru dedicate. Hidroizolarea fundatiilor nu este o activitate ce se poate finaliza in conditii perfecte, atunci cand se lucreaza in regie proprie.

Рубрики: Penoplast

Facebook
X
Call Now ButtonSună